Artykuły: Zdrowie
• Śląskie/ Można już wchodzić na teren Polderu Buków i Rezerwatu Łężczok
Rozporządzenie wojewody śląskiego ws. zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków na terenie powiatów: raciborskiego, rybnickiego, wodzisławskiego...
2023-05-26
• Kolejna nowość na Internetowym Koncie Pacjenta
Od teraz pacjenci objęci Indywidualnym Planem Opieki Medycznej mają dostęp na swoim IKP do harmonogramu badań, wizyt i konsultacji zleconych przez...
2023-05-16
• Międzynarodowy Dzień Celiakii
Masz trudności z tolerancją glutenu? Może to być spowodowane celiakią. Dowiedz się, czym dokładnie jest ta choroba i jak możesz sobie pomóc.
2023-05-16
• Lubelskie/ Funkcjonariusz SG uratował życie niemowlaka z Ukrainy
Funkcjonariusz Straży Granicznej z Hrubieszowa uratował życie rocznego niemowlaka z Ukrainy na drogowym przejściu granicznym w Zosinie (Lubelskie)...
2023-05-05
• Bezpłatne badania i rehabilitacja dla katowickich seniorów
Wszyscy mieszkańcy Katowic, którzy w 2023 roku są w wieku 60-64 lata, 75-79 lat lub w wieku powyżej 85. roku życia (tj. urodzeni w latach 1963,...
2023-04-28
• Śląskie/ Wojewoda wydał rozporządzenie ws. zwalczania grypy ptaków
Wojewoda śląski Jarosław Wieczorek wydał rozporządzenie ws. zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków na terenie powiatów: raciborskiego,...
2023-04-26
• Zakaz wstępu do Rezerwatu Łężczok i na Polder Buków z powodu ptasiej grypy
Zakaz wstępu na teren Rezerwatu Łężczok oraz Polderu Buków w woj. śląskim, gdzie w poprzednich dniach pojawiały się padłe dzikie ptaki, wprowadził...
2023-04-25
• Neurologiczna choroba, która wpływa na ruch i jakość życia
Światowy Dzień Chorych na Chorobę Parkinsona ustanowiono w 1997 roku przez Europejskie Stowarzyszenie Chorych na Chorobę Parkinsona w rocznicę...
2023-04-11
• Im delikatniejsza obróbka cieplna jajka, tym jajko zdrowsze
Im delikatniejsza będzie obróbka termiczna, tym jajko zostanie podane w zdrowszej postaci - tłumaczy dr Agata Kiciak z zakładu technologii i oceny...
2023-04-09
• Żółtko jajka bardziej wartościowe od białka
Żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny niż białko, jest bardziej wartościową częścią jaja, jest także bardziej kaloryczne –...
2023-04-08