Rybnicki samorząd pomaga zbierać słoiki dla kuchni społecznej
"Dajmy krauzom drugie życie! Każdy uwolniony z czeluści domowych składowisk słoik można zostawić na parterze rybnickiego magistratu, w godzinach obsługi klientów, w specjalnie przygotowanym koszu obok wydziału komunikacji" – przekazała w środę rzeczniczka urzędu miasta Agnieszka Skupień.
"Korzyść jest podwójna – państwo mają porządek i miejsce na inne rzeczy, a Wspólny Stół ekologiczne opakowanie na posiłek dla potrzebujących" – dodała Skupień.
Wspólny Stół to społeczna kuchnia działająca w Rybniku przy ul. Zebrzydowickiej 30. Miejsce przeznaczone jest przede wszystkim dla osób ubogich i bezdomnych, ale też mieszkańców, którzy chcą angażować się w pomoc innym. Każdy może tam przygotować ciepły posiłek i spokojnie go zjeść.
Lokal wyposażony jest w podstawowe sprzęty do gotowania i zaopatrywany w produkty spożywcze umożliwiające przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Można przynieść tam gotowy posiłek albo podzielić się produktami, z których można coś ugotować. Do dyspozycji użytkowników jest też kąt do odpoczynku, poczytania na miejscu książek i prasy czy skorzystania z komputera.
"Duża część potraw powstaje z produktów uratowanych przed zmarnowaniem, przekazywanych do Wspólnego Stołu przez Bank Żywności, za pośrednictwem Fundacji +Byle do wiosny+" – wyjaśniła Barbara Kazana z rybnickiego Ośrodka Pomocy Społecznej.
"Z tych produktów potrawy gotują na miejscu pracownicy Ośrodka i wolontariusze, ale do Wspólnego Stołu jedzenie przygotowują też uczniowie klas gastronomicznych Rybnickiego Centrum Edukacji Zawodowej, w ramach zajęć szkolnych. Nadwyżki żywności trafiają do nas też od restauratorów" - dodała.
"Wspólny Stół się rozkręca, potrzebujemy coraz więcej słoików, dlatego zachęcamy do przyłączenia się do akcji +Uwolnij krauzy+" - zaapelowała przedstawicielka rybnickiego OPS.(PAP)
autor: Mateusz Babak
mtb/ jann/
