W niedzielę w Jastrzębiu-Zdroju Festiwal "Śląskie Smaki"
"Śląskie Smaki" to zainaugurowane w 2012 r. przedsięwzięcie promocyjne, dzięki któremu turyści i mieszkańcy regionu mają dowiadywać się, gdzie można dobrze zjeść, a restauratorzy - korzystać z reklamy. Certyfikacja ma potwierdzać, że regionalne dania w oznaczonych logo szlaku miejscach są najwyższej jakości i robione według tradycyjnych receptur.
Coroczny konkurs "Śląskich smaków" jest jednym z wydarzeń promujących ideę przedsięwzięcia. Można na nim spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni woj. śląskiego co roku prezentują swoje dania i produkty, ubiegając się o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści.
W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania przystawki lub desery, zupy i dania główne - w kategoriach: potrawa regionalna lub potrawa inspirowana tradycją. W efekcie trzygodzinnego gotowania jury oceni pełne obiady.
Uczestnicy festiwalu będą w tym roku rywalizowali w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu-Zdroju. Podczas imprezy odbędą m.in. pokazy kulinarne Kingi Paruzel, Remigiusza Rączki i Adama Borowicza. Restauracje szlaku "Śląskie Smaki" będą serwowały regionalne dania. Pojawi się kuchnia śląska, beskidzka czy jurajska, a także lokalne produkty od producentów.
Jako dodatkowe atrakcje dla odwiedzających Festiwal przygotowano występy m.in.: zespołów Roszak Show i Bartnicki, zwiedzanie Parku Zdrojowego z przewodnikiem, Śląską Strefę Grilla, czy bicie rekordu Polski na największy szałot (sałatka jarzynowa po śląsku). Imprezę zakończy tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.
Organizatorami tegorocznego festiwalu są miasto Jastrzębie-Zdrój, Instytut Korfantego, Łaźnia Moszczenica i Śląska Organizacja Turystyczna, Organizacja ta powstała z inicjatywy m.in. Urzędu Marszałkowskiego Woj. Śląskiego oraz izb turystyki: górnośląskiej i beskidzkiej. Jej zadaniem i jest promocja województwa, jako regionu o zróżnicowanym krajobrazie przyrodniczym oraz bogactwie pomników historii i kultury.
Śląska Organizacja Turystyczna jest koordynatorem bądź współkoordynatorem serwisu slaskie.travel wraz z serwisami regionalnymi, szlaków tematycznych: kulinarnego "Śląskie Smaki" (wraz z konkursem o tej nazwie), Orlich Gniazd (wraz ze świętem Juromanią), zabytków techniki (wraz ze świętem Industriadą) czy architektury drewnianej woj. śląskiego.
Kilkanaście lat temu przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej uznali, że kuchnia - jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce - może stać się atrakcją woj. śląskiego. W 2006 r. zaczęto organizować wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na festiwal "Śląskie Smaki".
Z festiwalu wyewoluował pomysł utworzenia szlaku restauracji z regionalną kuchnią. Strategię rozwoju marki "Śląskie Smaki" wypracowano dekadę temu. Potem festiwalowi nadano spójną oprawę graficzną, powstała strona slaskiesmaki.pl zawierająca m.in. przepisy, wydano też zbiór przepisów w formie książkowej.
Wybór restauracji pod kątem Szlaku rozpoczął się w 2012 r. Głównymi kryteriami oceny są: umieszczenie w menu co najmniej kilku regionalnych potraw oraz weryfikacja ich oryginalności, smaku i zgodności przygotowania z tradycyjną recepturą - z lokalnych składników. Należące do Szlaku restauracje są oznakowane, a do ich menu trafiają ujednolicone wkładki. Obecnie do "Śląskich Smaków" należą 24 lokale.(PAP)
autor: Mateusz Babak
mtb/ jann/
